Деякі властивості соціально-економічних систем - Братусь, Г.; Лазарєва, М. (Економічні горизонти, 2021)
Мета дослідження. Головною метою статті є дослідження деяких аспектів та особливостей соціально-економічних систем в межах управління їх динамічною стійкістю. Методологія. Для вдосконалення понятійного апарату, в («економічна система», «динамічна стійкість», «стійкість») використано такі методи як узагальнення, аналізу та синтезу. Результати. В результаті проведеного дослідження з’ясовано, що більшість представників економічної наукової думки не вважають дану проблематику невід’ємною системно-універсальною складовою управління соціально-економічними системами та корпоративним сектором економіки у якості ознак стійкості та надійності функціонування в умовах складного оточення. Підтверджено, що параметри стійкості допускають певне відхилення від тренду значень узагальненого показника, як функція часу: вона вносить стохастичну залежність від параметрів системи. Динамічну стійкість можна визначити в якості такого режиму функціонування системи, коли вона при збудженнях ззовні, при яких параметри системи наближаються до меж коридорів стабільності, в змозі досягати цільової функції або коли система при досягненні точки біфуркації сама обирає свій путь розвитку. Визначено, що соціально-економічна система – це штучно створена система, у який первинним елементів виступає людина, яка приймає рішення на своєму рівні ієрархії. Практичне значення дослідження полягає у прикладному характері дослідження, зокрема авторами виділено властивості систем: самоорганізація, зв'язок із середовищем, еволюційність, ієрархічність, адаптивність і цілісність як сукупність факторів, що впливають і визначають динамічну стійкість соціально-економічної системи. Цьому буде присвячено подальші дослідження автора. Іншим напрямом наступних розробок стане удосконалення науково-методологічних засад управління динамічною стійкістю соціально-економічних систем та сформування і запровадження у практику господарювання відповідного типу механізму швидкого реагування на загрози і ризики результативності реалізації специфічних функцій в контексті об’єктивізації вартості підприємств.