Стратегія підвищення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств агропродовольчої сфери

Автор(и)

  • Ольга Григорівна Чирва Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0001-5246-9001
  • Ольга Анатоліївна Бовкун Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини,

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(2).2017.113317

Ключові слова:

економічна безпека, конкурентоспроможність, економічний захист, ризики, кон’юнктура ринку, інвестиційні потоки

Анотація

Анотація. В статті розглянуто сутність понять «економічна безпека» та «конкуренто­спроможність» з метою виявлення можливих подальших перспектив та стратегій забезпечення ефективності системи економічної безпеки і конкурентоспроможності підприємств агропродовольчої сфери в Україні. Визначено, що важливим аспектом стратегії забезпечення ефективності системи економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств агропродовольчої сфери є її спрямованість на досягнення основних цілей соціально-економічного розвитку, до яких віднесено нарощення ринкової вартості суб’єкта господарювання, забезпечення конкурентоздатності на внутрішніх і міжнародних ринках, перехід на інноваційну модель розвитку тощо.

Біографії авторів

Ольга Григорівна Чирва, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

доктор економічних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту економіки та бізнес-освіти

Ольга Анатоліївна Бовкун, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу, менеджменту та управління бізнесом

Посилання

Baraniuk, Kh. O. (2016), “Aspects of ensuring the effective functioning of small business enterprises in the food industry”, Ekonomichni ta sotsialni aspekty rozvytku Ukrainy na pochatku ХХІ stolittia [Economic and social aspects of Ukraine’s development at the beginning of the 21st century], IV mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia [ІV International scientific-practical conference], Odesa, 5-8 October 2016, pp. 245–249.

Blank, I. O. (2010), Upravlinnia finansovymy resursamy [Financial Resources Management], Omeha-L, Kyiv, Ukraine.

Vaskovska, K. O. (2015), “Development, management of the competitiveness of food industry enterprises”, Ph.D. thesis, Economics and enterprises management (by the types of economic activity), NAN Ukrainy, Instytut problem rynku ta ekonomiko-ekolohichnykh doslidzhen, Odesa, Ukraine.

Vaskovska, K. O. (2010), “The essence of the category of “competitiveness of the enterprise”, Naukovyi visnyk ODEU, no. 10(111), pp. 165–173.

Kuprina, N. M. (2011), “Competitiveness of an enterprise: types and level”, Formuvannia rynkovoi ekonomiky. Spetsialnyi vypusk Rehionalnyi rozvytok Ukrainy: problemy ta perspektyvy, issue 1, pp. 567–570.

Kuprina, N. M. (2016), “Own and combined activity of enterprises: aspects of determination of efficiency”, Ekonomichni ta sotsialni aspekty rozvytku Ukrainy na pochatku ХХІ stolittia [Economic and social aspects of Ukraine’s development at the beginning of the 21st century], IV mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia [ІV International scientific-practical conference], Odesa, 5-8 October 2016, pp. 250–255.

Chyrva, O. H. (2014), “Regional marketing activities: strategic aspects for increasing the competitiveness of the region”, Biznes-navihator, no. 33, pp. 115–121.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-10-29

Як цитувати

Чирва, О. Г., & Бовкун, О. А. (2017). Стратегія підвищення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств агропродовольчої сфери. Економічні горизонти, (1(2), 96–100. https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(2).2017.113317

Номер

Розділ

Економічна безпека держави та суб’єктів господарської діяльності