Дослідження резервів економічного розвитку підприємств готельноресторанного господарства методом системного аналізу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(8).2019.189757

Ключові слова:

підприємство, резерви економічного розвитку, системний аналіз, ефективність управління

Анотація

Мета дослідження. Метою статті є визначення на основі методу системного аналізу резервів економічного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства шляхом побудови моделі множинної регресії виробничо-комерційної діяльності та розрахунку на її основі коефіцієнтів, що характеризують резерви розвитку ресурсних потенціалів і напрями зростання ефективності суб’єктів господарювання. Методологія. Методологія дослідження базується на фундаментальних положеннях економіки підприємства, економетрики, математичної статистики, а також публікаціях вітчизняних і зарубіжних учених з проблематики економічного розвитку підприємств. Для визначення, оцінки та обґрунтування результатів дослідження використано методи теоретичного обґрунтування, групування, економікоматематичного моделювання, факторного, статистичного, стохастичного, кореляційнорегресійного аналізу та ін. Результати. У роботі на основі функції цілі побудовано модель множинної регресії виробничо-комерційної діяльності, за допомогою якої математично описано закономірності взаємодії та кількісного взаємозв’язку її складових елементів (факторів впливу або показників витратомісткості), визначено диференційований та інтегрований вплив витрат з операційної діяльності на рівень доходності підприємства готельно-ресторанного господарства. Шляхом розрахунку βKi-коефіцієнтів встановлено частку зміни середньоквадратичного відхилення значення результативної ознаки за рахунок зміни відповідного економічного показника регресійного рівняння на величину його середньоквадратичного відхилення. За розрахованими βKi-коефіцієнтами, які характеризують ступінь варіювання факторного параметра, визначено резерви економічного розвитку і встановлені можливості щодо поліпшення результативного показника діяльності підприємства, відображеного в економіко-математичній моделі. Доведено, що збільшення витрат на розвиток ресурсу праці й витрат на адміністративнозбутову діяльність підвищують рівень доходу підприємства, а зростання матеріальних витрат і витрат на основні виробничі фонди надають негативного впливу на ефективність функціонування, а отже, і розвиток суб’єктів господарювання. Також встановлено, що найбільш крупні резерви підвищення рівня доходу підприємств готельно-ресторанного господарства закладені у витратах на ОВФ і адміністративно-збутову діяльність. Практичне значення. Запропоновану методологію дослідження використано у прогнозуванні та плануванні результатів діяльності підприємств. Перспективи подальших досліджень полягають у встановленні трендів і формуванні ефективного механізму сталого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанного господарства.

Біографії авторів

Оlena I. Judina, Вищий навчальний приватний заклад «Дніпровський гуманітарний університет»

завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу

Halyna A. Ryzhkova, Вищий навчальний заклад «Університет імені Альфреда Нобеля»

доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності

Посилання

Andrushkіv, B. M., Vovk, Yu. Ya. and Vovk, E. P. (2012), Resursonomіka: teoretichnі ta pricladnі aspekti [Resource economics: theoretical and applied ASPECTS], Terno-graf, Ternopіl, Ukraine, 456 p.

Balakireva, O. M. (ed.), Heiets, V. M., Holovakha, Ye. I., Holovenko, V. A., Levin, R. Ya. and

Shestakovskyi, O. P. (ed.) (2014), Tsinnisna skladova modernizatsiinykh protsesiv u suchasnomu sotsiumi

Ukrainy [Value component of process modernization in the modern society of Ukraine], Instytut

ekonomiky ta prohnozuvannia NAN Ukrainy, Kyiv, Ukraine, 339 р.

Borodich, S. A. (2010), Jekonometrika [Econometrics], Novoe znanie, Minsk, Belarus, 408 p.

Gavrilec, Ju. N. (2010), Celevye funkcii social'no-jekonomicheskogo planirovanija [Target functions of socioeconomic planning], Ekonomika, Moscow, Russia, 184 р.

Gluhov, V. V., Korobko, S. B. and Mednikov, M. D. (2012), Matematicheskie metody i modeli dlja

menedzhmenta [Mathematical methods and models for management], Izdatel'stvo “Lan'”, St. Petersburg,

Russia, 528 p.

Liberman, I. A. (2016), Upravlenie zatratami [Cost Management], MartT Publishing Center, Rostov-on-Don,

Russia, 619 p.

Medvedev, V. A.(2010), Ustojchivoe razvitie obshhestva: modeli, strategii [Sustainable development of society:

models, strategy], Akademija, Moscow, Russian, 312 p.

Mochernyi, S. V. (2002), Ekonomichna encyklopediia [Economic encyclopedia], Academiia, Kyiv, Ukraine,

р.

Vasilenko, V. A. (2005), Menedzhment ustojchivogo razvitija predprijatij [Management of sustainable

development of enterprises], Centr uchebnoj literatury, Kyiv, Ukraine, 648 p.

Zinoviev, F. V. (2012), “Conceptual approach to the study of the processes of economic transformation”,

Economics and Management, no. 2–3. pp. 3–6.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-31

Як цитувати

Judina О. I., & Ryzhkova, H. A. (2019). Дослідження резервів економічного розвитку підприємств готельноресторанного господарства методом системного аналізу. Економічні горизонти, (1(8), 99–106. https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(8).2019.189757