Економічні чинники розвитку ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку

Автор(и)

  • Anastasiia Konovalenko Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Україна https://orcid.org/0000-0001-9061-5989

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.3(10).2019.195648

Ключові слова:

макромаркетингове середовище, економічні чинники, купівельна спроможність, мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум, харчування дітей, фінансова доступність

Анотація

Мета статті полягає у визначенні показників купівельної спроможності населення як економічного чинника макромаркетингового середовища, що впливає на розвиток ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку та фінансову доступність продуктів харчування для дітей в Україні. Методи. В ході дослідження використано загальнонаукові методи та підходи, системний підхід, загальнологічні методи дослідження (аналіз, синтез, узагальнення, порівняння), статистичні методи та кореляційний аналіз. Результати. У статті розглянуто ключові тенденції зміни купівельної спроможності населення як економічного чинника маркетингового середовища, що впливає на розвиток ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку ті вибір виробниками продукції відповідної маркетингової стратегії. Наведено аналіз валового внутрішнього продукту на душу населення та прогнози експертів щодо зміни показника. Зазначено чинники, що впливають на стан економіки України, та позитивні зрушення, що обумовлені реформами у системі правосуддя, правоохоронних органах та антикорупційних структурах. Акцентована увага на тому, що заважають економічним перетворенням високий рівень втручання з боку правоохоронних та антикорупційних органів, політична турбулентність, обмежену дієздатність влади та високі ризики дестабілізації ситуації, водночас фахівці прогнозують стабілізацію розвитку економіки України з 2021 р. Визначено динаміку зміни показників купівельної спроможності населення, доходів домогосподарств, співвідношення рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Наведено аналіз зміни показника прожиткового мінімуму за останні 10 років та доведено, що темпи зростання законодавчо встановленого рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати мають позитивну динаміку та корелюються між собою. Практичне значення. На основі проведеного аналізу визначено стан економічних чинників макромаркетингового середовища продовольчого ринку для дітей шкільного віку, які формують сприятливі можливості та негативні тенденції, що можуть бути прийнятими виробниками продовольства до уваги при формуванні маркетингової стратегії розвитку діяльності на ринку продуктів харчування. Перспективи подальших досліджень. Отримані результати визначають необхідність подальшої оцінки впливу інших категорій чинників для здійснення комплексної оцінки ринкових загроз та можливостей для виробників продуктів харчування для дітей шкільного віку.

Біографія автора

Anastasiia Konovalenko, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

доцент кафедри маркетингу

Посилання

Azarian, O. M. (2003), “Organizational and economic mechanism of functioning and regulation of the consumer market”, Abstract of Doctor of Economics dissertation, оrganization of management, planning and regulation of the economy, NAS of Ukraine. Institute of Industrial Economics, Donetsk, Ukraine.

Cabinet of Ministers of Ukraine (2016), Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine “ Approving food sets, non-food sets, and service sets for major social and demographic groups”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-%D0%BF/stru (Accessed 15 June 2019).

Chornobai, M. M. and Chornobai, L. M. (2010), “Current status of incomes, expenditures and material well-being of rural population”, Proceedings of the Tavrida State Agrotechnological University (Economic Sciences), no. 1(30), pp. 130-136.

Hapii, I. B. (2010), “The purchasing power of the population as a factor influencing the security of the retail sector”, Bulletin of the Lviv State University of Internal Affairs. Economic series, no. 2, pp. 138-145.

International Monetary Fund (2018), World Economic Outlook: Challenges to Steady Growth. DC, Washington, USA. 194 p., available at: https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2018/09/24/world-economicoutlook-october-2018 (Accessed 20 May 2019).

Koshkalda, I. V. and Sheludko, L. V. (2018), “Economic accessibility of the population to quality and safe food. Bulletin of the Kharkiv National Technical University of Agriculture”, “Economic Sciences”, no. 193, pp. 25-36.

Lavruk, I., Todoriuk, S. and Kyfyak, V. (2019), “Income inequality in Ukraine”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 11, pp. 40–44. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.11.40

Official site of the State Statistics Service of Ukraine (2019), available at: https://www.treasury.gov.ua/ua (Accessed 20 May 2019).

Politeka (2018), “IMF draws a beautiful future for Ukraine: figures from an international report have emerged”, available at: https://politeka.net/ua/news/economics/754089-mvf-risuet-ukraine-krasivoe-budushheepojavilis-cifry-mezhdunarodnogo-otcheta/ (Accessed 15 June 2019).

Samnani, A. (2014), “Macro-environmental Factors Effecting Fast Food Industry”, Food Science and Quality Management, no. 31, pp. 37-40, available at: https://iiste.org/Journals/index.php/FSQM/article/view/15571 (Accessed 20 May 2019).

Stativka, N. V. and Nadtochii, A. O. (2016), “Causes and consequences of declining living standards of the population in Ukraine”, Aktualni problemy derzhavnoho upravlinnia, vol. 1, pp. 1–9. Sydorova, A. V (2017), “Income and expenditure of the population: statistical estimation, modeling and forecasting”, Finance, accounting, banks, no. 1(22), pp. 154-162.

The Verkhovna Rada of Ukraine (1995), The Law of Ukraine “About pay”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/108/95-%D0%B2%D1%80 (Accessed 20 May 2019).

The Verkhovna Rada of Ukraine (1999), The Law of Ukraine “ About the living wage”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/966-14 (Accessed 20 June 2019).

The Verkhovna Rada of Ukraine (2010), Budget Code of Ukraine, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-17 (Accessed 20 May 2019).

Yakymenko, Y., Bychenko, A., Biliavskyi, M. And Holub, V. (2018), “Ukraine 2018-2019: cautious optimism ahead of elections (analytical estimates)”, available at: http://razumkov.org.ua/uploads/article/2019_Pidsumky_2018.pdf (Accessed 15 June 2019).

Yurchyshyn, V. (2018), “Scenario-forecast of economic development of Ukraine: limited pessimism”, available at: http://razumkov.org.ua/uploads/article/2018_mid_Forecast.pdf (Accessed on 15 June 2019).

Ліцензія Creative Commons

Цей твір ліцензовано на умовах Ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства — Некомерційна 4.0 Міжнародна CC BY-NC 4.0).

This is an open access journal and all published articles are licensed under a Creative Commons “Attribution-NonCommercial 4.0 International” (CC BY-NC 4.0).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-30

Як цитувати

Konovalenko, A. (2019). Економічні чинники розвитку ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку. Економічні горизонти, (3(10), 31–42. https://doi.org/10.31499/2616-5236.3(10).2019.195648