Оцінка резервного економічного розвитку виробничого потенціалу підприємства готельно-ресторанного господарства Дніпропетровської області

Автор(и)

  • Оlena I. Judina Вищий навчальний приватний заклад «Дніпровський гуманітарний університет», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3699-5321

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.2(9).2019.200803

Ключові слова:

економіко-математичне моделювання, модель множинної регресії, коефіцієнти, індикатори, оцінні параметри, аналіз, підприємство, резерви економічного розвитку

Анотація

Метою статті є економіко-математичне моделювання особливостей взаємодії ресурсів виробництва на підприємстві готельно-ресторанного господарства та оцінка резервного розвитку їх потенціалу на основі коефіцієнтів, що виявляють можливості зростання економічної ефективності процесу ресурсоспоживання. Методологія дослідження базується на фундаментальних положеннях економіки підприємства, економетрики, математичної статистики, а також публікаціях вітчизняних і зарубіжних учених з проблематики економічного розвитку підприємств. Для проведення аналізу та оцінки резервного економічного розвитку виробничого потенціалу підприємства готельно-ресторанного господарства на основі коефіцієнтів та індикаторів економічного розвитку факторів виробництва використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема групування, статистичного, стохастичного, кореляційно-регресійного аналізу, методи економіко-математичного моделювання, математичної статистики. Табличний прийом застосовувався для наочного подання результатів дослідження. Результати. У роботі шляхом економіко-математичного моделювання побудовано моделі множинної регресії виробничої діяльності, змінних витрат та ефективності виробництва. На основі отриманих математичних рівнянь пояснено закономірності взаємовпливу факторів виробництва, визначено оцінні коефіцієнти та індикатори резервного економічного розвитку виробничого потенціалу підприємства готельно-ресторанного господарства. За допомогою розрахованих оцінних параметрів встановлено силу опосередкованої та прямої дії конкретного фактора на ефективність результатів роботи суб’єкта господарювання, частки внеску фактора в сумарний вплив всіх факторів, можливості зростання доходу за рахунок розвитку ресурсних потенціалів. Шляхом інтерпретації визначених оцінних коефіцієнтів запропоновано математичну формулу для розрахунку індикаторів резервного економічного розвитку підприємства, які дозволяють встановити резерви зростання результативного показника за рахунок розвитку певного ресурсу з урахуванням частки його внеску в інтегровану дію факторів. Доведено, що найбільший прямий і опосередкований вплив на зростання ефективності результатів діяльності підприємств готельно-ресторанної сфери надають фактори витрат праці й матеріальних витрат, які тісно зв’язані між собою, оскільки процес обслуговування, що здійснюється персоналом, безпосередньо зв’язаний з витратами матеріальних ресурсів, і його якість в значній мірі залежить від рівня розвитку матеріально-технічної бази підприємства. Також встановлено, що у виробничої діяльності найбільші резерви розвитку мають ресурси праці. Практичне значення. Запропоновані методи аналізу і оцінні показники використано у формуванні організаційної структури системи управління економічним зростанням та розвитком підприємства. Перспективи подальших досліджень полягають у створенні моделі управління сталим економічним розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства.

Біографія автора

Оlena I. Judina, Вищий навчальний приватний заклад «Дніпровський гуманітарний університет»

завідувач кафедри готельно-ресторанного бізнесу

Посилання

Andrushkіv, B. M., Vovk, Yu. Ya. and Vovk, E. P. (2012), Resursonomіka: teoretichnі ta pricladnі aspekti [Resource economics: theoretical and applied aspects], Terno-graf, Ternopіl, Ukraine, 456 p.

Ansoff, I. (1989), Strategicheskoe upravlenie [Strategic management], Ekonomika, Moskow, Russia, 519 р.

Akoff, R. (1984), Planirovanie budushchego korporatcii [Creating the corporate future], Progress, Moskow, Russia, 328 р.

Borodich, S. A. (2001), Ekonometrika [Econometrics], Novoe znanie, Mіnsk, Belarus, 408 p.

Fedotova, N. V. (2017), “Essence and factors of enterprise finansial stability”, Transport Business in Russia, no. 3, pp. 29–30, available at: https://cyberleninka.ru/article/n/suschnost-i-faktory-finansovoyustoychivosti-predpriyatiya/viewer (Accessed 10 April 2019).

Medvedev, V. A. (2001), Ustoichivoe razvitie obshchestva: modeli, strategiia [Sustainable development of society: models, strategy], Akademiia, Moscow, Russian, 267 p.

Merzlikina, G. S. (1997), Ekonomicheskaia sostoiatelnost proizvodstvennykh system [Economic viability of production systems], Vysshaia shkola, Moscow, Russian, 160 p.

Radchenko, S. G. (2005), Ustoichivye metody otcenivaniia statisticheskikh modelei [Stands for estimating statistical models], PP “Sansparel”, Kiev, Ukraine, 504 p.

Raizberg, B. A. (1995), Rynochnaia ekonomika [Market economy], Delovaia zhizn, Moscow, Russian, 432 p.

Vasilenko, A. V. (2005), Menedzhment ustoichivogo razvitiia predpriiatii [Management of sustainable development of enterprises], Centr uchebnoi literatury, Kiev, Ukraine, 648 p.

Ліцензія Creative Commons

Цей твір ліцензовано на умовах Ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства — Некомерційна 4.0 Міжнародна CC BY-NC 4.0).

This is an open access journal and all published articles are licensed under a Creative Commons “Attribution-NonCommercial 4.0 International” (CC BY-NC 4.0).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-30

Як цитувати

Judina О. I. (2019). Оцінка резервного економічного розвитку виробничого потенціалу підприємства готельно-ресторанного господарства Дніпропетровської області. Економічні горизонти, (2(9), 58–68. https://doi.org/10.31499/2616-5236.2(9).2019.200803