Інноваційні засади розвитку спортивної індустрії в новій економіці

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.4(11).2019.228709

Анотація

Мета статті – дослідити проблемні аспекти формування інноваційних засад розвитку спортивної індустрії в новій економіці. Методологія. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці вчених у галузі розвитку спортивної індустрії. Для досягнення поставленої в роботі мети були використані такі методи дослідження: узагальнення та систематизації – для всебічної характеристики аналізу розвитку спортивної індустрії в Україні; системного економічного та статистичного аналізу – для обґрунтування напрямів розвитку спортивної індустрії в Україні та узагальнення й порівняння (на етапі узагальнення теоретичних положень і формуванні висновків з даного дослідження). Результати. У статті розглянуто роль спортивної індустрії в умовах формування нової економіки. Розглянуто дефініція людський капітал та визначено його складові. Людський капітал – це система характеристик, які визначають здатність людини до творчої праці з метою створення товарів, послуг, доданої вартості, тобто якості робочої сили індивідуума, сукупного працівника підприємства, фірми, корпорації, країни, що знаходять прояв у процесі розширеного відтворення. Визначено значимість інноваційного підходу до створення умов розвитку спортивної індустрії. Розвиток економіки, яка будується на знаннях, є безперервним процесом інвестування в людський капітал, а отже і розвиток людської особистості. Тому не дивно, що за рівнем конкурентоспроможності економік перші місця в рейтингу економічно розвинутих країн світу займають саме ті країни, які встановлюють високі соціальні стандарти і сприяють всебічному розвитку людини. Одним з головних ознак нової економіки є її дематеріалізація. Відомо, що організації спортивної індустрії (фізкультурно-спортивні товариства, федерації, спортивні клуби) як правило, невеликі, залежні від можливостей колективу і від професійних взаємин між керівництвом і співробітниками. Практичне значення. Перспективи подальших досліджень. Визначено необхідність дослідження особливостей управління організаціями спортивної індустрії в умовах випереджального інноваційного розвитку фізкультурно-спортивної освіти та наукового пошуку в сторону методології й теорії педагогічного управління.

Біографія автора

Ярослав В. Леонов, Харківська державна академія фізичної культури

доцент кафедри менеджменту фізичної культури

Посилання

Datsij, O. I. (2004), Rozvytok innovatsijnoi diial'nosti v ahropromyslovomu vyrobnytstvi Ukrainy [Development of innovative activity in agro-industrial production of Ukraine], NNTs IAE, Kyiv, Ukraine.

Heiets’, V. M. and Semynozhenko, V. P. (2006), Innovatsijni perspektyvy Ukrainy,[Innovative prospects of Ukraine] Konstanta, Kharkiv, Ukraine.

Kuznets, S. and Friedman, M. (1945), Income from Independent Professional Practice, N.Y, USA.

Ministerstvo molodi ta sportu Ukrainy (2016), “Zvit z fizychnoi kul'tury i sportu”, [Online], http://dsmsu.gov.ua/index/ua/category/55 (access date 11.02.2015)

Shumpeter, J. (1982) Teoryia ekonomycheskoho razvytyia: Yssledovanyia predprynymatel'skoj prybyly, kapytala, kredyta y tsykla kon'iuktury, [Economic Development Theory: Research on Entrepreneurial Profit, Capital, Credit, and the Business Cycle], Prohress, Moscow, Russia.

State Statistics Service of Ukraine (2015), “Statistical Yearbook 2015”, access mode: http://www.ukrstat.gov.ua (access date 11.02.2015)

The World Factbook: [Online], URL: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2054rank.html (access date 11.02.2015)

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-19

Як цитувати

Леонов, Я. В. (2019). Інноваційні засади розвитку спортивної індустрії в новій економіці. Економічні горизонти, (4(11), 136–142. https://doi.org/10.31499/2616-5236.4(11).2019.228709