Правильне збалансоване харчування як основний фактор здоров'я молоді

Автор(и)

  • Людмила Миколаївна Нещадим Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0002-9555-0544
  • Інна Миколаївна Поворознюк Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0002-2575-5114

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.3-4(18).2021.246579

Ключові слова:

раціон харчування, організація, продукти харчування, макронутрієнти

Анотація

В статті проведено моніторинг та проаналізовано основні причини незбалансованості раціону харчування молоді; досліджено базові засади правильного харчування.

З’ясовано те, що основоположна роль у забезпеченні належного стану здоров’я належить раціональному збалансованому харчуванню. Правильно складений раціон має істотний вплив на здоров’я молоді, підвищує працездатність, розумовий і фізичний розвиток, створює базу для тривалого життя.

В сучасних умовах все нагальнішою стає проблема раціонального харчування саме молоді. Дана проблематика є актуальною тому, що для збалансованого харчування необхідно враховувати індивідуальні особливості людини: вік, стать, вагу, обмін речовин, фізичну активність. А це означає, що кожен раціон харчування може бути рекомендованим лише окремій групі населення (діти, молодь тощо).

Проаналізовано, що стан здоров’я сучасної молоді характеризується досить високим рівнем захворюваності, а саме невпинним поширенням ендокринних та серцево-судинних хвороб та тих, які повязані з порушенням обміну речовин. Основним фактором такої ситуації є незбалансоване меню: переважна більшість раціону складають швидкі вуглеводи (макаронні виробі, картопля, напівфабрикати, солодощі). Також спостерігається значний дисбаланс в об’ємі їжі в меню (перебільшена калорійність раціону у відповідності до фізіологічних потреб).

Меню представників молоді в переважній більшості характеризується  недостатнім споживанням натуральних продуктів: риба, м’ясо, молочні продукти, фрукти та овочі. Споживання таких продуктів забезпечує  надходження в організм потрібних нутрієнтів.

Висвітлено, що на сьогодні значна частина представників молоді зазвичай недотримуються режиму харчування, споживають їжу перед телевізором чи комп’ютером без контролю кількості спожитої їжі. Це негативно впливає на стан здоров’я та гормональну активність організму. Постійне переїдання призводить до хронічно підвищеного рівня інсуліну в крові, який посилює розмноження клітин і мікроорганізмів, пухлин, викликає так звані "хвороби цивілізації": атеросклероз, гіпертонію, інфаркти, інсульти, алергії, рак, остеохондрози, діабет другого типу, надлишкову вагу і ожиріння та ін.

Встановлено, що збалансоване харчування молоді - це індивідуальна норма необхідної калорійності, в залежності від фізичних показників і навантаження, з розрахованою кількістю макронутрієнтів (білки, жири, вуглеводи).

Визначено, що харчування відіграє надзвичайно важливу роль в правильному перебігу фізіологічних процесів в організмі молодих людей. Від правильного харчування залежить нормальне функціонування органів і систем організму, опірність його різним хвороботворним факторам. Сучасна молоа людина повиння їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для організму необхідне вживання молока, сиру, кисломолочних продуктів (джерела кальцію і білка). Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибулю, моркву, боби, часник і капусту).

Біографії авторів

Людмила Миколаївна Нещадим , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

к.е.н., доцент кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи

Інна Миколаївна Поворознюк , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

к.е.н., завідувач кафедри технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи

Посилання

Urala N., Lähteenmäki L. Attitudes behind consumers' willingness to use functional foods. Food quality and preference. 2004. Т. 15. № 7- 8. С. 793-803.

Berner L. A., O’Donnell J. A. Functional foods and health claims legislation: applications to dairy foods. International Dairy Journal. 1998. Т. 8. № 5-6. С. 355-362.

Shаnthi, G., Еmmа L., Rеginаld W. Gut hеаlth bеnеfits оf kiwifruit реctins: Cоmраrisоn with cоmmеrciаl functiоnаl роlysаcchаridеs. Jоurnаl оf functiоnаl fооd. 2010. No 2. Р. 210 – 218.

Hartmann R., Meisel H. Food-derived peptides with biological activity: from research to food applications. Current opinion in biotechnology. 2007. Т. 18. № 2. С. 163-169.

Аgnеlli M. Е., Mаschеrоni R. H. Quаlity еvаluаtiоn оf fооdstuffs frоzеn in а cryоmеchаnicаl frееzеr. Jоurnаl оf Fооd Еnginееring. 2002. Vоl. 52, Issuе 3. Р. 257–263.

Neschadim L.M., Timchuk S.V. Innovative strategies as a promising area of planning activities of hotel and restaurant enterprises of Ukraine. Market infrastructure. Issue 59. 2021. С.58-64

Odarchenko D. Determining the rational modes for low-temperature storage and for obtaining products of Japanese Quince processing with high consumer properties. Східно-Європейський журнал передових технологій. 2019. № 3 (11). С. 23-29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

Нещадим , Л. М., & Поворознюк , І. М. (2021). Правильне збалансоване харчування як основний фактор здоров’я молоді. Економічні горизонти, (3-4(18), 73–81. https://doi.org/10.31499/2616-5236.3-4(18).2021.246579