Фінансові технології в контексті сучасних процесів управління підприємствами на вітчизняних і міжнародних ринках

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.3-4(18).2021.248311

Ключові слова:

фінансові технології, фінансова система, фінансова стратегія

Анотація

Об'єктом дослідження є економічні процеси, які відбуваються в Україні підчас розвитку фінансових технологій. Одним з найбільш проблемних місць є криза яка була у 2008 році, у цей час проявилося багато проблем з фінансово-економічної стороні, які треба було вирішувати.

Методологія. В ході дослідження використовувалися методи дедукції та індукції при визначенні особливостей розвитку фінансових технологій в Україні.

Результати. Було проаналізовано стан фінансових технологій в Україна за різні часи, під  час криз і після, виокремлені перемоги за цей час у цій галузі , а також поставлені проблеми які ще треба виправити. Представлені варіанти рішень деяких проблем, що дає змогу зробити висновок, що розвиток фінансових технології продовжує стрімко зростати, проходить та вирішує минулі питання та проблеми і ставить перед собою нові задачі, хоча ця галузь ще дуже молода. 

Наукова новизна. Наукова новизна полягає у визначенні особливості розвитку фінансових технологій в Україні, як нової специфічної галузі.

Практична та (або) теоретична значущість. Практична значущість полягає в тому, що у статті окреслені економічні та фінансові проблеми країни у кризових станах та після них, як розвиток фінансових технологій впливає на суспільство, які наслідки відчуває на собі країна, які є проблеми та якими будуть рішення. Отримані результати будуть використані в подальших дослідженнях для статистичного прогнозування успіхів розвитку фінансових технологій в Україні. Точно визначено сутність категорії «фінансові технології», яку ми розглядаємо як синтез цифрових технологій та інновацій у фінансовому секторі, що використовуються для надання, розширення та поширення фінансових послуг технологічними компаніями. Вітчизняна фінтех-індустрія знаходиться на стадії становлення і значно поступається західним країнам через низку причин. Для ефективного та безпечного функціонування та розвитку цифрових фінансових технологій необхідно дотримуватися грамотного та системного підходу з боку держави до правового регулювання фінтех-сфери; запровадження відкритого банкінгу через затвердження в Україні норм європейської директиви PSD2; сприяння в процесі співпраці між банками та фінтех-компаніями шляхом залучення фінтех компаній до аутсорсингу; підвищення рівня фінансової грамотності населення на основі простоти та доступності інформаційного забезпечення; формування компетентних кадрів у сфері Fintech. У сучасних реаліях реалізація вищезазначених заходів сприятиме перспективному розвитку Fintech в Україні та інтеграції фінансових технологій в основні сфери життя суспільства.

Біографії авторів

Анастасія Борисівна Макаренко , Харківський політехнічний інститут

старший викладач кафедри міжнародного бізнесу та фінансів

Юлія Леонідівна Татаринцева , Харківський політехнічний інститут

кандидат економичних наук, доцент кафедри міжнародного бізнесу та фінансів

Аліна Болеславівна Зубкова , Харківський політехнічний інститут

кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного бізнесу та фінансів

Софія Валеріївна Пилипенко , Харківський політехнічний інститут

студентка економічних наук, доцент кафедри міжнародного бізнесу та фінансів

Інна Сергіївна Пархуц , Харківський політехнічний інститут

студентка економічних наук, доцент кафедри міжнародного бізнесу та фінансів

Посилання

Global State of FinTech PWC . (2017) . Access mode: https://www.pwc.com/sg/en/publications/assets/fintech-startupbootcamp-state-of-fintech-2017.pdf [in English]

Kharchenko, N. (2017). Dynamics of internet usage in Ukraine. Access mode: http://www.kiis.com.ua/?lang=eng&cat=reports&id=705&page=1[in English]

Про схвалення Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки та затвердження плану заходів щодо її реалізації: Розпорядження КМУ від 17 січня 2018 р. № 67-р. Access mode: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/67-2018-%D1%80. (дата звернення: 25.06.2020). [in Ukrainian]

Schueffel, P. (2016). Taming the Beast: A Scientific Definition of FinTech. Journal of Innovation Management. 4 (4), рр. 32–34.

Morozko, N.I., & Didenko V.Yu. (2017). The main trends in the development of the financial technology industry: a monograph. Moscow: RUSSINS, 176 p. [in Ukrainian].

Filippov D.I. (2018). On the impact of financial technologies on the development of the financial market. Russian entrepreneurship, 5, рр. 1437-1464. [in Ukrainian].

Pochenchuk G.M. (2017). Financial technologies: development and regulation. Economy and society, 13, рр. 1193-1200 [in Ukrainian].

FinTech in Ukraine: report of the USAID Financial Sector Transformation Project and the UNIT. City Innovation Park. Access mode: http://data.unit.city/fintech/fgt34ko67mok/fintech_in_Ukraine_2018_ua.pdf (access date: 05.07.2020) [in Ukrainian].

The Basel Committee on Banking Supervision, consultative document: Sound Practices: Implications of fintech developments for banks and bank supervisors. (2017). Bank for International Settlements. Access mode: https://www.bis.org/bcbs/publ/d415.pdf. (датазвернення: 10.07.2020).

Global FinTech Adoption Index 2019. (2019). Access mode: https://asd-team.com/blog/global-fintech-adoption-index-2019- report-highlights

Банки и финтех-компании: сила – в единстве. Access mode: https://finclub.net/overview/banki-i-fintekhkompanii-sila-v-edinstve.html

Фінансова інклюзія, інновації та безготівкові операції в Україні – пріоритети. Стратегії розвитку Fin Tech 2025. Accessmode: https://bank.gov.ua/ua/news/all/finansova-inklyuziya-innovatsiyi-ta-bezgotivkovi-operatsiyi-vukrayini—prioriteti-strategiyi-rozvitku-fintech-2025

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-14

Як цитувати

Макаренко , А. Б. ., Татаринцева , Ю. Л. ., Зубкова , А. Б., Пилипенко , С. В., & Пархуц , І. С. (2022). Фінансові технології в контексті сучасних процесів управління підприємствами на вітчизняних і міжнародних ринках. Економічні горизонти, (3-4(18), 27–42. https://doi.org/10.31499/2616-5236.3-4(18).2021.248311