ВИКОРИСТАННЯ БІОРОЗКЛАДАЛЬНОГО ПОСУДУ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
DOI:
https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(19).2022.259396Ключові слова:
біорозкладальний посуд, екологічна упаковка, біопакуванняАнотація
У статті розглянуто види біорозкладального посуду, який може бути використаний у закладах ресторанного господарства. Проаналізовано, що такий посуд добре тримає форму при фасуванні в нього гарячих страв. Може використовуватись для зберігання рідких страв та соусів протягом 24 годин без промокання та розм’якшення. Біорозкладальний посуд є ідеальним рішенням для кейтерингу, а також придатний для підігрів у мікрохвильових печах різної потужності.
Встановлено, що біопосуд можна легко утилізувати разом з іншими харчовими рештками, що значно полегшить роботу ресторану зменшуючи кількість відходів та дозволить повністю відмовитись від сортування пластику.
Досліджено, що на сучасному ринку представлено біорозкладальний посуд виготовлений із різної природної сировини: макухи цукрової тростини, кукурудзяного крохмалю та кавових відходів.
Виявлено, що Компанія ІНФЕРРА ПАК була однією із перших хто почав займатися виготовленням екологічного одноразового посуду з біо-матеріалів. Завдяки інноваційній технології вторинної обробки целюлози, крафт посуд містить на 30% більше вторинно переробленої сировини, ніж звичайний паперовий посуд. Унікальність даної екологічної продукції полягає в тому, що термін її повної утилізації в грунті становить близько 180 днів. Біо стакани з крафту легко утилізуються за допомогою природних біокомпонентів - а це означає, що використання такого одноразового посуду не залишає сміття та не завдає шкоди навколишньому середовищу.
Зясовано, що перевагою використання екологічно чистого одноразового пакування з біопластику є можливість його компостування. За певних умов, PLA за 3 місяці може повністю розкластися до води та вуглецю. Для розкладання необхідні температури не менше +55 - +70 °C та вологість, які можуть забезпечити тільки комерційні установки для компостування. Крім цього, при виробництві біополімеру виділяється набагато менше вуглекислого та інших парникових газів. Перехід зі звичайного пластику на біопластик зменшив би викиди парникових газів до 25% Використання PLA пластику дозволить зменшити залежність від пластмаси на нафтовій основі, що, в свою чергу, зменшить попит на неї.
Посилання
Hamidon, N., Zamre, N. A. F., Sunar, N. M. (2019). A Study of Biodegradable Plastic Utensils from Mango Kernel. Journal of Applied Chemistry and Natural Resources. № 1(1). Р 1-15.
Liu, L. (2006). Bioplastics in food packaging: Innovative technologies for biodegradable packaging. San Jose State University Packaging Engineering, №13. Р. 1348-1368.
Fomin, V. A., & Guzeev, V. V. (2001). Biodegradable polymers, their present state and future prospects. International Polymer Science and Technology. № 28(11). Р.76-84.
Tong, C., & Wong, A. (2016). Green approaches in Hong Kong’s fast-food restaurants and its effects on corporate image. Journal of Research in Marketing. № 5. Р.1-8
Auras, R. A., Singh, S. P., Singh, J. J. (2005). Evaluation of oriented poly (lactide) polymers vs. existing PET and oriented PS for fresh food service containers. Packaging Technology and Science: An International Journal, № 18(4). Р. 207-216.
Zhang, Y., Bi, J., Wang, S., Cao, Q., Li, Y. (2019). Functional food packaging for reducing residual liquid food: Thermo-resistant edible super-hydrophobic coating from coffee and beeswax. Journal of colloid and interface science. № 533.Р. 742-749.
Sun, X. S. (2002). Biodegradable plastics from renewable biomaterials. In Advances In Bioprocessing Engineering. Р. 149-167
Swift, G., Baciu, R. (2006). Biodegradable polymers: Are sources and structures important. № 24. Р. 398-410.
Nisha, A. J., Vallinayagam, S., Rajendran, K. (2022). Biodegradable of plastic industrial waste material. In Biodegradation and Biodeterioration At the Nanoscale. Р. 323-338
Chu, M., Kadziola, A., Treger, M. (2010). Biodegradable Plastic Based Food Containers. Р. 1-24.
Ottman, J. A. (2017). The new rules of green marketing: Strategies, tools, and inspiration for sustainable branding. Routledge. Р. 272.
Wang, Y. F., Chen, S. P., Lee, Y. C. (2013). Developing green management standards for restaurants: An application of green supply chain management. International journal of Hospitality management. № 34. Р. 263-273.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.