БЕЗВІДХОДНІ ТЕХНОЛОГІЇ МІНІ-ВИРОБНИЦТВ

Автор(и)

  • А.Г. Благополучна Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0001-5897-0120
  • Н.О. Ляховська Уманський національний університет садівництва, Україна
  • Л.М. Нещадим Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна https://orcid.org/0000-0002-9555-0544

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(19).2022.259399

Ключові слова:

міні-виробницва, безвідходні технології, міні-молокозаводи, міні-пивоварні

Анотація

Міні-виробництва це сучасний тренд, який є економічно вигідним та менш затратним. Міні виробництво пива, молока, хлібобулочних виробів можна організувати як окреме виробництво або при закладі ресторанного господарства. В сучасних економічних умовах зростає роль технологій, орієнтованих на використання або переробку сировини різного походження у закладах ресторанного господарства. Такий підхід обумовлений необхідністю вирішення проблем і підвищення економічних показників основного виробництва.

Такої тенденції ведення бізнесу дотримуються і підприємства ресторанного господарства в Україні. Велику популярність серед інвесторів, які вкладають фінанси в харчову індустрію, завоювала концепція створення виробничо-торгівельних комплексів ресторанного господарства.

Міні-пивоварні ресторанного формату - це ніша бізнесу, яка тільки зараз починає активно розвиватися в Україні. Найбільшою конкурентною перевагою міні-пивоварень перед великими пивзаводами є їхня здатність варити пиво ексклюзивного смаку і рецептур обмеженими партіями. Пиво власного виробництва додасть закладу ресторанного господарства свого колориту і дозволить виробляти смачний і якісний продукт, який буде викликати позитивні асоціації з їх брендом.

Переробка локальної сировини і виробництво на її основі крафтової продукції є перспективою для розвитку міні-підприємств харчової промисловості. Тому більшість виробників відходять від класичних технологій виробництва та створюють унікальну за смаковими характеристиками продукцію. Найбільш поширеними є виробництво крафтового пива, м’ясних виробів, сирів, настоянок, олій за принципами безвідходних технологій.

Біографії авторів

А.Г. Благополучна , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

викладач-стажист

Н.О. Ляховська, Уманський національний університет садівництва

викладач

Л.М. Нещадим , Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

доцент

Посилання

Udodov, S. O. (2009). Mini-industry: classification of means of production of soft and low-alcoholic beverages.

Smirnova, ES (2014). Relevance of new beer brands in mini breweries in restaurant chains.

Zavalnyuk, IP (2017). Rational processing of milk raw materials in conditions of mini-production. Collection of scientific articles., 14.

Bortnichuk, OV, Tsyrulnikova, VV, & Lazorenko, ES (2015). Mini-breweries as a guarantee of a successful restaurant business.

Didukh, GV (2017). Complex processing of secondary dairy resources in restaurants.

Osadchuk, PI, & Dudarev, II (2018). Modern technologies of vegetable oil purification in the conditions of mini-shops.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-31

Як цитувати

Благополучна , А., Ляховська, Н., & Нещадим , Л. (2022). БЕЗВІДХОДНІ ТЕХНОЛОГІЇ МІНІ-ВИРОБНИЦТВ . Економічні горизонти, (1(19), 32–38. https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(19).2022.259399