ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВІТЧИЗНЯНІ РЕАЛІЇ

Автор(и)

  • Наталія Безрукова Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", Україна https://orcid.org/0000-0003-3376-6718
  • Віталій Свічкарь Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", Україна https://orcid.org/0000-0001-8554-1313
  • Ніна Гладун Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", Україна

DOI:

https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(23).2023.265375

Ключові слова:

виноробна галузь, світовий ринок, виноробство, ринок алкогольної продукції, сегментація ринку, промисловість, вино

Анотація

В статті аналізуються особливості розвитку виноробної галузі у різних країнах світу та в Україні. Проведено дослідження національної виноробної промисловості в умовах пандемії та воєнного стану. Надано характеристику провідних підприємств виноробної галузі України. 

Метою дослідження є аналіз особливостей розвитку виноробної галузі в світі та Україні.

В статті застосовані такі методи дослідження, як системний, статистичний, діалектичний методи,  а також метод індукції та дедукції. 

На основі проведеного аналізу окреслені основні проблеми та перспективи подальшого розвитку виноробної галузі.

Біографії авторів

Наталія Безрукова, Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

к.е.н., доцент, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та туризму

Віталій Свічкарь, Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

доцент кафедри міжнародних економічних відносин та туризму

Ніна Гладун, Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

Магістрантка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму

Посилання

FAO, (2022). Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: http://www.fao.org.

OIV, (2022). International Organisation of Vine and Wine. URL: https://www.oiv.int/.

Avercheva, N. O. (2021). Rehionalni aspekty rozvytku vynohradarstva i vynorobstva v Ukraini. Ahrosvit, 23, 39-47. doi: http://dx.doi.org/10.32702/2306&6792.2021.23.39.

Виноградарство в Україні. URL: https://www.wiki.uk-ua.nina.az/ Виноградарство_в_Україні.html [in Ukrainian].

STATISTA, (2022). Consumer Goods and FMCG› Altzogolits Beverages. URL: https://www.statista.com/statistics/922403/global-wine-market-size/.

MW, (2022). Wine Market Size In 2022. URL: https://www.marketwatch.com/press-release/wine-market-size-in-2022-is-booming-across-the-globe-by-share-size-growth-segments-and-forecast-to-2026-with-top-countries-data-2022-07-13.

BT, (2022). Brok Trade. URL: http://www.cargo-ua.com/en/index.

MI, (2022). Precise market intelligence and advisory. URL: https://www.mordorintelligence.com/.

Wine market – growth, trends, covid-19 impact, and forecast 2021. URL: https://www.giiresearch.com/report/moi389891-global-wine-market-growth-trends-forecasts.html.

Kalaman, O. B. (2015). Osnovni napriamy efektyvnoho rozvytku vynohradarsko-vynorobnykh pidpryiemstv v suchasnykh rynkovykh umovakh. Ekonomika: realii chasu. Vol. 5 (21), 64-68. [in Ukrainian].

Popova, M. M. (2014). Suchasnyi stan vynohradarstva i vynorobstva Ukrainy ta rol yii okremykh rehioniv u rozvytku haluzi. Biznes Inform, 7, 136-142. [in Ukrainian].

UKRSTAT, (2021). Agriculture of Ukraine for 2020: statistical collection. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/09/zb_sg_20.pdf [in Ukrainian].

Vynnyi hid Ukrainy: ofitsiinyi sait. URL: https://www.uabestwine.com/prychornomoria [in Ukrainian].

Obniavko, V.O. (2020). Stan ta perspektyvy rozvytku haluzi vynohradarstva y vynorobstva v Odeskii oblasti. Prychornomorski ekonomichni studii. Vol. 521, 93-99. [in Ukrainian].

WBI, (2022). Ukraine: Wine During Wartime. URL: https://www.wine-business-international.com/wine/academic-papers/ukraine-wine-during-wartime.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-31

Як цитувати

Безрукова, Н., Свічкарь, В., & Гладун, Н. (2023). ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВІТЧИЗНЯНІ РЕАЛІЇ. Економічні горизонти, (1(23), 15–25. https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(23).2023.265375