DOI: https://doi.org/10.31499/2616-5236.2(5).2018.140680

ПОРІВНЯЛЬНІ КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ УКРАЇНИ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ПРОДУКЦІЇ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР

Наталія Борисівна Побережець

Анотація


Прагнення України динамічно інтегруватися у світовий економічний простір передбачає необхідність використання загальновизнаних у міжнародному співтоваристві показників ефективності участі тієї чи іншої країни в глобальному процесі світового економічного розвитку. У зв’язку з цим, особливого теоретичного і практичного інтересу набуває питання конкурентоспроможності продукції, зокрема олійних культур, адекватної ринковим умовам функціонування підприємницьких структур. У статті проведено оцінку конкурентоспроможності експортованої продукції олійних культур на світовому ринку шляхом розрахунку індексів відносних порівняльних переваг RCA (Relative Comparative Advantage Index) та RXA (Relative Export Advantage). Проаналізовано рівень виробництва продукції олійних культур на світовому ринку та в Україні; розглянуто проблему конкурентоспроможності продукції олійних культур України за сучасних ринкових умов. Здійснено дослідження щодо оцінки конкурентоспроможності продукції олійних культур України та визначення її конкурентних переваг, спрямованих на забезпечення їх ефективного розвитку. З’ясовано особливості діяльності досліджуваної галузі України на світовому ринку.

Ключові слова


ринок продукції олійних культур; виробництво; конкурентоспроможність; конкурентні переваги; експорт

Повний текст:

PDF

Посилання


Porter, M. E. (1990), “The competitive advantage of nations”, Harvard business review, vol. 68(2), pp. 73–93.

Balassa, B. (1965), “Trade liberalisation and revealed comparative advantage”, The Manchester School of Economic and Social Studies, vol. 33, pp. 99–123.

Official site of Trade Map (2018), Trade statistics for international business development (2018), available at: https://www.trademap.org (Accessed 14 May 2018).

Vollrath, T. A. (1991), “Theoretical evaluation of alternative trade intensity measures of revealed comparative advantage”, Review of World Economics (Weltwirtschaftliches Archiv), vol. 127, no 2, р. 265–279.

Official site of The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) (2018), available at: http://www.oecd.org (Accessed 13 May 2018).

Official site of Food and Agriculture Organization of the United Nations (2018), available at: http://faostat.fao.org (Accessed 13 May 2018).

OECD Agriculture statistics (database) (2016), “OECD-FAO Agricultural Outlook 2016-2025”, available at: http://dx.doi.org/10.1787/agr-data-en (Accessed 13 May 2018).

Poberezhets, N. B. (2017), “Problems of state regulation at the oil crops market in Ukraine in the present-day conditions”, Economiesʼ Horizons, no. 2(3), pp. 18–24.

Chernelevska, O. L. (2012), “The existing theories analysis of competitive advantages of the country”, Problems of the theory and methodology of accounting, control and analysis, vol. 3(24), pp. 522–531.

Ліцензія Creative Commons

Цей твір ліцензовано на умовах Ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства — Некомерційна 4.0 Міжнародна.




Copyright (c) 2018 Наталія Борисівна Побережець