РАЦІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ РЕСТОРАНУ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ
DOI:
https://doi.org/10.31499/2616-5236.2(31).2025.330806Ключові слова:
якість обслуговування, персонал, ресторанне господарство, організація праці, трудові ресурси, робочий час, цифрові технології, мотиваційні інструментиАнотація
Сфера ресторанного бізнесу є однією з найбільш динамічних і конкурентних галузей економіки, де якість обслуговування клієнтів безпосередньо залежить від ефективної організації праці персоналу. Належне планування робочих процесів, розподіл функціональних обов’язків, створення сприятливих умов праці та мотивація працівників сприяють не лише підвищенню продуктивності, а й формуванню позитивного іміджу ресторану серед відвідувачів.
Однак на практиці багато ресторанів стикаються з низкою проблем в організації праці персоналу, що негативно впливає на ефективність їх функціонування. Саме тому актуальним є питання виявлення основних труднощів у цій сфері та пошуку дієвих шляхів їх вирішення
Посилання
Vonberh T. V., Holovko A. A. (2020) Rekrutynh personalu v epokhu didzhytalizatsii. Biznes Inform. № 6. Р. 313–318. URL: https://www.business-inform.net/article/?year=2020&abstract=2020_6_0_313_318 [in Ukrainian].
Vodianka L. D., Ratushniak D. V., Luste O.O. (2022) Innovatsiini metody pidboru personalu v umovakh dydzhytalizatsii. Biznes Inform. 2022. № 1. Р. 403–409. URL: https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2022-1_0-pages-403_409.pdf [in Ukrainian].
Kravchuk O. I., Varis I.O., Demeshko A. S. (2021) Innovatsiini tekhnolohii viddalenoho doboru personalu v tsyfrovomu seredovyshchi. Modern Economics. № 27. Р.49–60. URL: https://modecon.mnau.edu.ua/innovative-technologies-of-remote-recruitment/ [in Ukrainian].
Muterko H. M. (2021) Innovatsiinyi metod poshuku personalu. Pidpryiemnytstvo i torhivlia. № 30. Р. 48–51. URL: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/pidpr-torgi/article/view/942 [in Ukrainian].
Morhulets O. B., Nyshenko O. V. (2023) Hotelno-restorannyi biznes Ukrainy u dovoiennyi, voiennyi ta pisliavoiennyi period. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi. Vyp. 8. Р. 88-96. https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-8-12 [in Ukrainian].
Okhota V. I. (2020) Zarubizhnyi dosvid upravlinnia personalom v hotelno-restorannomu biznesi. Innovatsiina ekonomika. Vyp. 3-4[83] Р. 127-132 URL: http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/10181/1/127-132.pdf [in Ukrainian].
Povorozniuk I. M. (2024) Innovatsiinyi menedzhment pidpryiemstv industrii hostynnosti. Ekonomika ta suspilstvo. Vyp. 59. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/3434 [in Ukrainian].
Povorozniuk I. M., Shtanheieva N. I. (2023) Napriamy innovatsiinoho rozvytku pidpryiemstv restorannoho hospodarstva v kryzovykh umovakh. Ekonomichni horyzonty. №2(24). Р. 30–38. URL: http://eh.udpu.edu.ua/article/view/281193 [in Ukrainian].
Povorozniuk I. M. (2017) Efektyvna systema motyvatsii personalu industrii hostynnosti – zaporuka uspikhu na rynku posluh. Ekonomichnyi analiz. № 3. Р. 204-212. URL: https://www.econa.org.ua/index.php/econa/article/download/1404/1161 [in Ukrainian].
Khytra O. (2023) Profesiinyi dobir personalu na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti z vykorystanniam suchasnykh rekrutynhovykh tekhnolohii. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika. Vyp. 17. Р. 167-180. URL: http://tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/427 [in Ukrainian].
Tiahunova N. M. (2025) Innovatsiini metody zabezpechennia zakhystu prav spozhyvachiv v industrii hostynnosti. Transformatsiina ekonomika. Vyp. 4 (09). Р. 78-82. URL: https://www.transformations.in.ua/index.php/journal/article/view/141 [in Ukrainian].
Falchenko O. O., Yurieva I. A., Poberezhna N. M. (2018) Napriamy ratsionalnoi orhanizatsii pratsi hotelno-restorannoho hospodarstva. Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia. Vypusk 6 (17). URL: https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/17_2018/71.pdf [in Ukrainian].
ARCOS DORADOS HOLDINES INC. URL: https://www.marketscreener.com/quote/stock/ARCOS-DORADOS-HOLDINGS-IN-7785500/company/ [in Latin America].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Надія Штангеєва

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.